joi. aug. 5th, 2021

Sursa:

Vremea capricioasă din această vară a afectat fructele de pădure. Sezonul de recoltare al afinelor este pe ultima sută de metri, iar producția este la jumătate față de anul trecut.

Ploile și grindina au compromis culturile de anul acesta. Și așa puține, fructele românești vor ajunge însă pe masa străinilor.

Numai din județul Mureș, peste 40 de tone vor fi transportate în Germania.

Ploile din această vară au pus la pământ culturile de fructe de pădure. În judeţul Mureş, de pildă, din peste 600 de hectare de fond forestier, recolta se ridică la 40 de tone. Mult mai scăzută faţă de anul precedent.

Petra Florin Ioan, director comercial Direcţia Silvică Mureş: “Anul acesta producţia la fructe de pădure şi în special la afine este în scădere. A fost afectată de fenomene meteo, grindină, ploi ,vijelii.”

De la centrul din Reghin, fructele pleacă la export bob cu bob şi cu certificate bio. Primele 21 de tone au luat deja drumul spre Occident. Modul de lucru este cel tradiţional, fără mecanizare, lucru extrem de apreciat de străini. Până la următorul transport, fructele sunt păstrate într-o cameră frigorifică.

Oprea Petru, administrator centrul de fructe Reghin: “Lucrăm la temperaturi de -30 de grade, pentru a se putea face sortarea şi a scoate randamentul maxim. Este autorizat bio. Ne ajută foarte mult pe partea de export, putem să vindem la un preţ net superior altor producători.”

Şi în pieţe sau pe marginea drumului au apărut comercianţi care vând afinele cu 20 de lei kilogramul. Familii întregi bat pădurile în lung şi în lat pentru a culege fructele.

Comerciant: “Anul acesta foarte puţine au fost, deja sunt pe terminate. Nu prea mai sunt, dacă mai ţin o săptămână.”

De cele mai multe ori afinele se transformă în gem sau sirop, dar sunt mulţi şi cei care vor să le manace crude.

Comerciantă: “La dulceaţă, la afinată, se mănâncă aşa crude pentru diabet, sunt foarte bune, sănătoase, de pădure.”

Anul acesta culegătorii au primit câte şapte lei pe un kilogram de afine din pădure, iar la export sunt trimise cu aproape 10 lei kilogramul.

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *