lun. sept. 13th, 2021

Dr Muhammad Wakil Shahzad,  de la Universitatea Northumbria, a dezvoltat un proces inovativ pentru desalinizare din care rezultă o cantitate aproape dublă de apă iar emisile nocive mult mai scăzute comparativ cu tehnicile convenționale utilizate in procesul de desalinizare.

Proiectul sau „24/7 Desalinizare Solară” este o dezvoltare hibridă a distilării multi efect (MED) convenționale, și a mai noului proces cunoscut sub numele de desalinizare de absorbție (AD). Acest sistem nou, hibrid, cunoscut sub numele ciclul MEDAD, este alimentat de energia solară si reduce la jumătate emisiile de CO2, comparative cu metodele convenționale.

Invenția Doctorului Shahzad a fost răsplătită cu Medalia pentru Sustenabilitate în 2020, la convenția anuală MEED Projects. Premiul reprezintă recunoașterea unui proiect în promovarea sustenabilității acordat de către țările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) – Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain și Oman.

Procesul de desalinizare implica extragerea/eliminarea sării din apa de mare pentru a obține apă potabilă, apă potabilă utilizată de majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu, care au parte de o cantitate limitată de apă provenită din precipitații.

Procesele convenționale pentru desalinizare nu numai ca sunt mari consumatoare de energie, dar, au si un impact negative asupra mediului. Energia utilizată in procesul de desalinizare este produsă folosind combustibili fosili ca petrolul si gazul, în urma acestui proces rezultând diverse emisii neprietenoase cu mediul înconjurător. Mai mult, produsele chimice utilizate in tratarea inițială a apei, sunt apoi deversate in mare într-o saramură concentrate care afectează viața marină.

Doctoral Shahzad a început sa lucreze la proiectul ciclului MEDAD in 2010 perioada în care era doctorand al Universității Naționale din Singapore. Proiectul pilot a fost lansat în 2013, in 2015 s-a inițiat o colaborare cu Universitatea de Științe și Tehnologie „Regele Abdullah” din Arabia Saudită. Doctorul Shahzad s-a alăturat Departamentului de Inginerie Mecanică  și Construcții de la Northumbria în 2019 și a continuat să își dezvolte cercetările in aria sa de activitate.

Vorbind despre ultimul premiu primit, spunea: “Premiile „MEED Projects” au devenit etalonul calității si realizărilor pentru oricine lucrează în zona CCG (Consiliului de Cooperare al Golfului). Premiile nu doar recunosc valoarea și calitatea unui proiect, mai mult, apreciază contribuția proiectului în societate și asupra mediului înconjurător.

“Scopul Națiunilor Unite în Dezvoltarea Sustenabilă a apelor potabile și a  curățeniei  pentru toți, nu poate fi atins fără un progres important în ceea ce privește sursele sustenabile de apă. Toate celelalte măsuri, cum ar fi reutilizarea apei și tratamentul asupra apelor uzate, sunt incapabile de a îndeplini cererea de aprovizionare, desalinizarea apei de mare fiind unica soluție fezabilă pentru viitorul rezervelor de apă potabilă.”

“Din păcate, toate procesele comerciale convenționale de desalinizare sunt mari consumatoare de energie si neprietenoase cu mediul. Pe de altă parte, ciclul de desalinizare hibrid MEDAD, desalinizeaza apa de mare utilizând energia solară la temperaturi de 60-80 de grade Celsius, iar energia solara reutilizabilă aflată la dispoziție in Orientul Mijlociu este din abundență.”  

Cercetarea Doctorului Shahzad a fost deja recunoscută, primind numeroase distincții, cum ar fi:

  • National Energy Globe Award, Saudi Arabia (2020)
  • National Sustainability Medal Award, Saudi Arabia (2020)
  • Global Innovation Award in Water, Dubai (2020)
  • National Energy Globe Award, Saudi Arabia (2019)
  • Excellence and Leadership in Water Award, Malaysia (2019)
  • IDA Environmental & Sustainability Award, Dubai (2019)
  • GE-ARAMCO Global Water Challenge Award (2015)

https://www.northumbria.ac.uk/about-us/news-events/news/academic-awarded-sustainability-medal-for-solar-desalination-project/?fbclid=IwAR2OVAeKLsCNXSHZJCRKqCAUGZErDFXTmDW0kewKTk9ja3vkLjCZWeTyxtA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *