mie. aug. 4th, 2021

Capacităţile de producţie a energiei regenerabile existente la nivel mondial au înregistrat anul trecut o creştere record cu 260 de Gigawaţi, sau 10,3%, până la 2.799 de Gigawaţi, în principal datorită investiţiilor făcute de China şi SUA, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), transmite Bloomberg.

Potrivit IRENA, energiile regenerabile (în principal cea eoliană şi fotovoltaică) au fost responsabile pentru 82% din noile capacităţi de producţie a energiei electrice instalate în 2020. Numai China a adăugat capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 136 de Gigawaţi, echivalentul întregii capacităţi de producţie a energiei electrice din Spania.

“Aceste cifre spun o poveste impresionantă. În pofida unei perioade dificile, 2020 marchează începutul unui deceniu al regenerabilelor. Costurile scad, pieţele de tehnologie curată sunt în creştere şi niciodată până acum nu au fost atât de clare beneficiile tranziţiei energetice”, a declarat directorul IRENA, Francesco La Camera.

În pofida creşterilor înregistrate în ultimii ani, energiile regenerabile sunt în continuare în urma altor forme de producţie a energiei, ponderea lor în capacitatea totală urcând cu doar puncte procentuale, comparativ cu 2019, până la 36,6%, a precizat IRENA.

Agenţia adaugă că mai sunt multe lucruri de făcut. Procesul de decarbonizare, destinat limitării efectelor schimbărilor climatice, va necesita o expansiune de zece ori a energiilor regenerabile până în 2050, adică investiţii de aproximativ 4.400 miliarde de dolari pe an.

În 2020, China, cel mai mare poluator mondial, dar şi cea mai mare piaţă pentru energia verde, a construit capacităţi de producţie a energiei eoliene de 75 Gigawaţi şi capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice de 49 de Gigawaţi, se arată în raportul publicat luni de IRENA. De asemenea, SUA au instalat în 2020 capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 29 Gigawaţi, cu aproape 80% mai mult decât în 2019.

În paralel, a avut loc o scădere a capacităţilor de producţie a energiei pe baza combustibililor fosili în Europa şi America de Nord, în state precum Rusia şi Turcia. Noile capacităţi construite în 2020 au scăzut la 60 de Gigawaţi, de la 64 de Gigawaţi în 2019, ceea ce dovedeşte o continuare a tendinţei de scădere a expansiunii combustibililor fosili. AGERPRES/(AS – autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

 

https://www.agerpres.ro/economic-extern/2021/04/05/crestere-record-a-capacitatilor-de-productie-a-energiei-regenerabile-in-2020-gratie-chinei-si-statelor-unite–691034

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *