joi. iun. 17th, 2021

După 50 de ani, China va avea o scădere a numărului populației. Aceasta este informația pe care a publicat-o ieri cotidianul britanic „Financial Times”, preluată și de agenția de presă Reuters. Contextul este legat de faptul că la începutul lunii aprilie, China ar fi trebuit să facă publice datele recensământului pe care l-a organizat anul trecut. Prezentarea oficială a informațiilor a întârziat fără explicații, iar mass-media britanică a aflat din surse oficiale că obiectivul demografic al Chinei nu va fi realizat.

Conducătorii statului asiatic își propuseseră ca populația chineză să crească de la 1,34 miliarde de persoane, în anul 2010, la 1,42 miliarde, în anul 2020. Pentru a atinge această țintă, China a renunțat, în anul 2016, la politica publică privind dreptul ca o familie să aibă un singur copil înlocuind-o cu politica a doi copii, o schimbare care în mod evident venea din îngrijorarea dată de scăderea natalității și din dorința de a schimba această tendință. Se înțelege că, deocamdată, măsura nu a dat rezultate, iar unii experți chinezi cred că a venit timpul ca politica de control a natalității să fie mult mai relaxată.

Care este cauza acestei schimbări neașteptate a evoluției demografice din China? Analizele realizate arată că societatea chineză pare să înceapă să sufere de sindromul propriei dezvoltări. Adică, progresul economiei duce la schimbări în modul de viață și în comportamentul de consum al populației. O parte a fenomenului este cauzată de tinerii din mediul urban care în ultimele decenii au devenit mai interesați de carieră, de creșterea pe scara profesională și au amânat formarea unei familii și nașterea unor copii. De asemenea, creșterea costurilor vieții a descurajat cuplurile în privința natalității.

Va influența o viitoare scădere a natalității evoluția economiei chineze? Au apărut deja prognoze care arată că, dacă datele recensământului vor fi confirmate oficial, China va avea o o scădere anuală a mâinii de lucru cu 0,5%, până în anul 2030. O evoluție de acest tip va atrage după sine și un impact similar asupra produsului intern brut, ceea ce înseamnă că economia chineză va întârzia în încercarea de a se apropia sau chiar de a depăși economia americană din punctul de vedere al valorii nominale a produsului intern brut.

De altfel, la capitolul demografic, Statele Unite ale Americii produc o surpriză. Studiile Organizației Națiunilor Unite arată că în următorii 30 de ani, populația SUA va crește cu 15%, în timp ce populația Chinei va scădea cu 2,2%. Situația demografică a Chinei suferă o schimbare. Specialiștii se întreabă dacă progresele tehnologice și cele privind educația pot compensa o scădere a numărului populației? Un răspuns este acum dificil de dat, dar cert este că economia chineză riscă să piardă o parte din atuul său numit forță de muncă multă și ieftină.

Din China și Statele Unite, să ajungem și în România, pentru că Institutul de Statistică a publicat ieri numărul populației în funcție de domiciliu, la începutul acestui an, care atinge 22.089.000 locuitori.

La începutul anului 2020, populația rezidentă în România era de 19.318.000 persoane. Se poate observa diferența de aproximativ 2,8 milioane de persoane între populația României în funcție de domiciliu și populația rezidentă, adică numărul efectiv de cetățeni care locuiesc în țară. Cele mai noi date arată că în România populația urbană deține o pondere de 56%, restul aflându-se în mediul rural. Dar, mai grav este că România traversează un proces de îmbătrânire. Astfel, populația vârstnică, de peste 65 de ani, este mai mare din punct de vedere numeric cu aproximativ 600.000 de persoane decât populația tânără, în vârstă de până la 14 ani. Indicele de îmbătrânire demografică arată că în România sunt 118,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

În concluzie, evoluțiile demografice sunt urmărite peste tot în lume, pentru că influențează mersul economiei. În România, unde tendințele sunt de-a dreptul îngrijorătoare, indicatorii demografici sunt priviți, de cele mai multe ori, doar ca un fapt divers.

https://www.rfi.ro/economie-133459-china-scade-economic-demografic-aviz-situatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *