joi. aug. 5th, 2021

Articolul este proprietatea RecrutME

Satul românesc poate să ofere valoare chiar și în ziua de azi, când chinezăria și plasticul domină. Cu o materie primă greu de procurat, dar cu planuri de cultivare proprii doi soți au reînviat un meșteșug pe cale de dispariție totală. Cunoscută regional prin Transilvania ca tătarcă , sorgul, este una dintre cele mai vechi cultivate cereale. Măturile tradiționale din sorg erau foarte populare în vremurile de altădată, mai că nu găseai o gospodărie, care se respectă, fără ele.

În prezent ne întoarcem la ele pentru că dincolo de moda de a fi retro ele și-au dovedit calitățile. Sunt printre cele mai durabile articole ce pot fi găsite în gospodăria omului.

Meșteșugul de a face mături tradiționale, durabile, din sorg încă dăinuie prin mâinile soților Sabo din Cornești, jud. Cluj.

 

Cum ați început să confecționați mături?

Domnul – Eu am început sa fac mături la școală, prin clasa a 8 a. Atunci am început, aveam agricultura ca materie în școală și aveam tehnica productivă și atunci ne-au învățat la școală să facem lucru manual. Deci eu fac maturi de la 13-14 ani.

 

Înseamnă ca le faceți foarte bine. Cât durează?

Doamna – Durează o jumătate de oră, fără alegerea materialului – cu alegerea materialului probabil că ajungem la o oră.

Este consumator de timp acest proces. Materia primă de unde o procurați?

 Domnul – Nu se găsește în județele astea, numai în Arad, Timișoara, pe acolo. Până și sămânță ca să cumpăr tot de acolo am adus, am semănat o parte și o parte am cumpărat-o. Pe viitor vom avea recolta noastră, am semănat în pământul nostru.

Pasiunea – ingredientul principal care le-a ghidat pașii în această călătorie. Un sentiment care stă la baza tuturor lucrurilor bine făcute. Acesta este secretul succesului și al împlinirii, așa cum ne spune doamna Sabo.  Au început prin a face mături pentru familie, vecini și prieteni. Au primit ajutor pentru dezvoltare din partea unor fundații pe bani europeni din Cluj Napoca. 

 

Cum ați ajuns la ideea de promovare online? Aveți un volum mare de comenzi? Dacă da, cum le gestionați?

Domnul – Momentan suntem la început. Am vândut doar pe aici prin zonă, prin comună. Comenzile – online au fost, la nivel mic de 4-10, nu mai mult. Nu cerem să avem număr așa mare dar nici nu putem produce într-un număr foarte mare încă. 

În principiu, cine sunt cumpărătorii dumneavoastră?

Doamna – Cei din comună, local vindem mai mult. Dar având rudenii prin alte comune, de fiecare dată când am avut un nepot, o mătușă, o soră, cineva de ne-a vizitat, le-am dat și lor mături și când o mai venit o cerut mai multe, ca să ducă și la alții. Le-am dat la preț destul de bun. 

Considerați că produsele confecționate manual sunt superioare celor realizate la scară largă? De ce?

Domnul – Sunt mult mai bune – au fost și sunt mături de sorg în continuare prin magazine dar sunt foarte slabe, cred că le fac prin ceva proces mecanizat. Mătura ce o fac eu pot să o dau pe garanție, că nu se strică niciodată. Deci se uzează, dar nu se strică. Mătura din sorg se uzează ori din coadă, ori se împrăștie, dar se uzează de rămâne numai cotorul și trebuie schimbată până la urmă. 

 

 Mătura din sorg făcută de către ei are garanția lucrului bine făcut așa cum povestește domnul Sabo cine a cumpărat de la el nu a mai căutat în altă parte.

Ce credeți despre meserii în general și despre ele în contextul actual din România?

Domnul – Meseriile au cam lăsat de dorit. Pe vremea lui Ceaușescu în toate școlile învățai meserii, acum ce învață prin străinătate că aici foarte puțini sunt care pot să învețe o meserie.

Doamna – Toate școlile învățau meserii însă acum lăsa de dorit. Lipsa școlilor de meserii lăsa de dorit.

Mai merită să practicați o meserie în România?

Domnul – Sigur că se merită. Meseriile sunt foarte căutate

Doamna – E cel mai bun lucru. Nu la întâmplare avem și proverbul ”meseria brățară de aur”.

Credeți că acest meșteșug își va păstra relevanța pe viitor?

Doamna – Absolut! Nu cred că va pieri pentru că e ceva care, la țară, cel puțin, trebuie o mătură și e mult mai bună decât cea de plastic. Astea sunt altfel – se uzează și astea, dar nu se îndoaie, sunt mai durabile. Sunt și ecologice.

Cu multă încredere în calitatea produsului lor și cu pasiune nemărginită pentru ceea ce fac, soții Sabo garantează că durabilitatea măturilor create de ei este net superioară celei din comerț.  Dacă v-am făcut curioși puteți să le vizitați site-ul: https://maturidinardeal.ro/  unde încearcă să se promoveze. #maturidinardeal

Meșteșugul tradițional dat mai departe este indispensabil pentru orice popor pentru a rămâne viu.

 

https://recrutme.ro/doi-soti-un-mestesug-loc-de-munca-ideal/?fbclid=IwAR12sfJ_0tJMmNrZqX0HWeXSdyeaOv8DMK6cEhQW3ocZ7tyAWlWReqSY7BE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *