mie. aug. 4th, 2021

Din cauza poluării și a utilizării neraționale a resurselor de apă, Ucraina riscă să intre într-o gravă penurie și chiar să se vadă nevoită să importe apă dulce până în anul 2050, scrie în publicația Pravda directorul Inspectoratului Național pentru Ecologie al Ucrainei, Andry Malovany.

Această penurie va afecta viața a milioane de oameni și va deregla funcționarea unor întregi sectoare ale economiei naționale.

Principalul motiv al degradării ecosistemului acvatic îl constituie nerespectarea masivă a legislației pentru protecția mediului, mai ales în regiunile Dnipropetrovsk, Lviv și Jytomyr.

Deversarea substanțelor nocive și  a apelor uzate netratate sau insuficient tratate afectează grav calitatea apei din râuri și lacuri. Nu doar sectorul industrial, ci și cel al serviciilor publice contribuie din plin la poluare, prin deversarea constantă și fără socoteală a apelor uzate în râuri, lacuri și în mare. Râurile Nipru, Kalmius, Mius, Nistru, Marea Neagră și Marea Azov sunt cele mai afectate, scrie directorul Inspectoratului Național pentru Ecologie.

În râurile Zapadni Bug, Poltva, Kalchik, Kalmius, Bakhmut și Lugan concentrațiile de petrol, fenoli, compuși azotici și metale grele depășesc cu mult limitele legale admise, iar situația cea mai gravă este în regiunile Dnipropetrovsk și Donetsk.

Fosfații au devenit o problemă majoră pentru rezervoarele de apă potabilă din Ucraina.

De asemenea forarea fără autorizație a puțurilor de apă este un fenomen care s-a generalizat și care afectează grav pânza freatică și provoacă deshidratatrea terenurilor agricole.

Totodată, incapacitatea de a gestiona în mod civilizat problema deșeurilor menajere face ca pe malurile râurilor să se formeze adevărați munți de gunoaie, din care o mare parte este luată de ape. Din cauza acestui tip de ”exporturi” nedorite, s-a declanșat recent un conflict diplomatic cu Ungaria, deoarece deșeurile din Carpați sunt în mod constant luate de apele râului Tisa.

Problema protecției resurselor de apă trebuie rezolvată într-o manieră globală și coerentă. Este necesară modernizarea urgentă a întregului sistem de alimentare cu apă și de canalizare, demararea lucrărilor de curățare și adâncire a mai multor râuri, sancționarea responsabililor locali care nu-și îndeplinesc responsabilitățile legate de protecția mediului, creșterea amenzilor pentru depozitarea ilegală a deșeurilor.

Sperăm ca Parlamentul să adopte cât mai curând proiectul de lege pentru protejarea resurselor de apă și a habitatelor, conchide oficialul ucrainean.

 

https://www.rfi.ro/mediu-136047-ucraina-putea-fi-nevoita-importe-apa-dulce?fbclid=IwAR2kwAHjgHgbsOXQuxjEqEkzUA6zUchGqUVnsPfP22-_E4teEkKeoT9v8oM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *